fredag 20. mars 2009

Mielie – fargeglede og frodig fantasi

På et loft i et sjarmerende gammelt hus i utkanten av Cape Town sitter rundt 15 fargerike damer med like fargerike arbeider i fanget. Praten og latteren sitter løst og rundt om oss ligger remser av avkapp fra t-skjorter i alle regnbuens farger. Vi er på besøk hos produsenten vår Mielie i Sør Afrika som lager vesker.

Initiativtakeren til Mielie er designeren Adri Shutz og bedriften hadde sin spede start i 2002. I dag er 50 personer knyttet til produksjonen. De fleste er kvinner fra township’ene (de fattigste bydelene) rundt Cape Town. De arbeider hjemmefra med produktene og kommer en gang i uken til loftet og leverer arbeidene, får tilbakemeldinger, henter nytt materiale og arbeider med nye produkter – og ikke minst har det sosialt sammen.

Materialet de bruker er avkapp fra t-skjorte produksjon som ellers ville blitt kastet. De bruker en stor heklenål til å trekke stoffet gjennom en grov strie og på denne måten lager fantastiske mønstre. Mielie skaper inntekter for folk som trenger det og vakre og unike produkter for kunder som ønsker det.

Mielie driver også HIV/AIDS informasjon og er partner med Dora Tamana, en grunnskole i Khayelitsha, den største township’en i Cape Town med to millioner mennesker. Vi var også på besøk der og så de utfordringene folket i Sør Afrika står ovenfor mht skikkelige boliger og nødvendige inntekter.
Da er det fint å se at handel kan bidra til at livene til noen mennesker kan forbedres. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

Se ellers: www.mielie.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar