søndag 1. april 2012

Leker i lange baner

Vi har jobbet med Selyn siden vi startet FairPlay for snart 5 år siden (!), og en av hovedgrunnene til å reise til Sri Lanka, var nettopp å besøke Selyn og se produksjonen deres. Fabrikken befinner seg i Kurunegale, som er alt annet enn et vanlig turiststopp. Tydeligvis var det lite hoteller å oppdrive, og vi fikk den luksusen av å bli innkvartert hos Sandra, initiativtaker og drivkraft bak Selyn i over 20 år. Det var en deilig avkobling fra hotelllivet, og ren bonus for oss.

Tanken bak Selyn er å skape arbeidsplasser, og opprettholde vevetradisjonen. For FairPlay Design har de produsert leketøy, men de lager også de mest fantastiske sarier i uttalige fargekombinasjoner. Det tradisjonelle plagget er vanlig blant kvinner på Sri Lanka, både til hverdags og fest.

Fabrikken hadde tidligere over 300 ansatte, men på grunn av finanskrisen i vesten, så er det nå redusert til halvparten. Det merkes i et lite samfunn, når økonomien i vesten går dårlig.

Sandra er alikevel full av initiativ, og vi er mektig imponert av hva denne kvinnen klarer å gjennomføre. Hun har satt som mål å bidra til at Sri Lanka får en bedre fremtid. Hun er advokat av yrke, og har sin egen praksis. Her får hun inntekter til å holde Selyn på fote, men i tillegg har hun satt opp en internasjonal skole fra barnehagestadiet, til ut ungdomskolen med tilsammen 2000 elever. Utdannelse er den viktigste innvesteringen man kan gjøre. Hun leier de lokalene de har i dag, og har derfor bestemt seg for å bygge en egen skole. Vi fikk se byggeplassen der et 7 etasjers høyhus har reist seg, klar til å innvies i 2013.

Når krigen nå er slutt, så har hun også bestemt seg for å prøve å bygge opp en liten skole nord i landet. Det var der krigen foregikk, og landsbyene trenger innvesteringer. Advokatpraksisen bringer inn penger, men det er alikevel tungt økonomisk å sette i gang slike prosjekter. Vi håper vi kan hjelpe henne litt på vei.

Vi har sjelden sett en slik innsatsvilje for sitt eget land, et slikt pågangsmot, og en slik fantasi for å finne løsninger. Sandra driver tre virksomheter med advokatpraksis, Selyn og skoler, og sitter stort sett i telefonen, og til tross for alt dette, tok hun seg tid til både å innkvartere, samt vise oss rundt i fabrikk, skole og nybygg. Vi er stolte av å jobbe videre med Selyn.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar