tirsdag 27. mars 2012

Another cup of tea?

Vi er i Ceylons rike, og det mest naturlige i verden her er en kopp med te. Vi hadde jo litt tanker om å finne en teprodusent på Sri Lanka, og vi har vært mer enn heldige, og har virkelig fått utforsket teriket Sri Lanka.

For en uke siden hadde vi et møte med en teprodusent i Colombo. Her fikk vi se, og drikke, utvalget av te som ikke bare er fairtrade sertifisert, men også både økologisk, CO2 noytralt, i tillegg til at de har strenge rutiner på plantasjen for sortering av avfall mm. Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.

For å finne ut litt mer, har vi vært på skikkelig rundtur på Sri Lanka. Et av stoppene var i Haputale, i fjellheimen midt i landet. Selve byen ligger på 1400 moh, men teplantasjen ligger på over 1800 moh. Luften var kjølig, og de kan ha ned mot 2 grader om natten på det kaldeste.

Det var utrolig lærerikt å være på plantasjen. Vi gikk gjennom produksjonene fra A-Å, og fikk se både fremstilling av naturlig gjødsel, avfallsortering, og ikke minst teplukking. Alle teplukkerne har fast månedslønn og i tillegg har de andre faste ordninger mht helsetilbud, skolegang for barna og egen welfare officer. Det er stort sett kvinnene som plukker te, og mennene som driver vedlikehold, og frakter ned teen til selve tefabrikken. Det var god stemning både ute blant plukkerne og inne i fabrikken.

Visste dere forresten at levetiden på en god teplante er mellom 140 - 150 år? De beste plantene de hadde var fortsatt dem som var plantet av engelskmennene.

Plantasjen leverer også te til både Pukka og Confecta, så vi blir i godt selskap. Dere kan snart vente dere fantastisk god te hos FairPlay Design, samt at vi kommer til å jobbe for å finne andre samarbeidspartnere. Så dersom andre bedrifter, cafeer og restauranter ønsker å jobbe med oss for å få god økologisk, fairtrade og CO2 nøytral te til dem, så er det bare å gi beskjed, vi har med oss smaksprøver hjem :).

Dette er et veldig spennende prosjekt, med flott kvalitet, god design og gode mennesker som står bak. Dere kommer nok til å høre mer om dette fremover.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar